Huisjesmelkers

Onlangs kwam de Volkskrant naar buiten met het nieuws dat minister Blok de huisjesmelkers wil gaan aanpakken. Goede zaak natuurlijk, maar wat zijn huisjesmelkers? Of beter gezegd, wie zijn huisjesmelkers. Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Wat doen huisjesmelkers, en hoe kom je er achter of je huurt bij een huisjesmelker en wat je daar aan kan doen.

Huisjesmelkers zijn huiseigenaren die woonruimte verhuren en daar veel teveel geld voor vragen. Wanneer je een woning of kamer huurt bij een huisjesmelker, kan je hier op verschillende manieren nadeel van hebben.

  • Huurder betaalt teveel huur voor te weinig ruimte
  • Slecht werkende verwarming, isolatie of electriciteit
  • Slecht onderhouden pand. Scheuren in de muur, rondwervelend stof, schimmels

Wanneer je dus woonruimte wilt gaan huren, is het verstandig goed te letten op bovenstaande punten. Vaak staan er bij advertenties woonoppervlakte in vierkante meters. Loop dit na en controleer of dit overeenkomt wanneer je een bezichtiging hebt. Wanneer je te maken hebt met veel schuine muren denk er dan aan dat de oppervlakte pas gemeten mag worden vanaf 150 centimeter boven de grond.

Kijk bij een bezichtiging tevens goed naar de ramen en muren. Kijk of de ramen goed sluiten en of er geen koude lucht langs komt. Loop tevens met een kritisch oog langs de muren. Wanneer je scheuren ziet, geef dit aan, en wees kritisch. Je wilt immers een fijne tijd hebben in je nieuwe woning.

Let ook op het onderhoud, zowel aan de binnen- als buitenkant van het pand. Ga op zoek naar donkere en vochtige plekken, zoals bijvoorbeeld achter de koelkast en kijk of je nergens schimmel ziet. Loop ook een rondje om het huis. De buitenkant van een huis kan je veel vertellen over de kwaliteit aan de binnenkant. Zitten er scheuren in de muren? Wat is de staat van de kozijnen etc.

Wanneer je al een woning huurt, en je het idee hebt dat je huurt bij een huisjesmelker, schakel dan de huurcommisie in. Zij zullen beoordelen of je gelijk hebt en als dat het geval is, zullen ze korting bedingen op de huurprijs die je betaalt.

Huur je nog niet, maar voel je dat er iets niet helemaal in orde is? Gebruik dan je verstand en huur het dan gewoon niet. Zoek verder naar een andere woning. Dat scheelt je een hele hoop zorgen.